20 κόλπα για να εξουδετερώσεις μια κακή συνήθεια

Αφήνεις τις κακές συνήθειες να κυβερνούν τη ζωή σου? Πριν λίγα χρόνια άρχισα να μαθαίνω το πώς να αλλάζω συνήθειες. Από τότε έχω αλλάξει διάφορα πράγματα κι έχω κάνει πολλά πειράματα για να βελτιώσω τη ζωή μου. Παρακάτω είναι κάποιες ιδέες που μου φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και μπορεί να βοηθήσουν:
  1. Δεσμεύσου για ένα μήνα. Τριάντα μέρες είναι αυτές που χρειάζεσαι για να κάνεις μια αλλαγή συνήθειας μόνιμη. Με λιγότερο χρόνο από αυτόν μπορεί η νέα εναλλακτική να μην έχει εδραιωθεί για τα καλά στο μυαλό σου. Αν δώσεις περισσότερο χρόνο, και τυχόν αποτύχεις, να ξέρεις ότι συνήθως δεν έφταιγε ο παραπάνω χρόνος, αλλά η στρατηγική.
  2. Αντικατάστησε αυτό που χάνεις. Οι συνήθειες ικανοποιούν ανάγκες σου. Όταν ξαφνικά κάνεις μια αλλαγή, μπορεί κατά λάθος να κόβεις και κάτι και από τις ανάγκες σου. Πριν κάνεις λοιπόν κάποια αλλαγή, κάθισε και γράψε όλα τα οφέλη που έχεις αυτή τη στιγμή από την κακή σου συνήθεια και σιγουρέψου ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται και με τη νέα σου συνήθεια.
  3. Ξεκίνα σιγά σιγά. Η αλλαγή συνηθειών δεν έχει να κάνει με τη δύναμη της θέλησης. Έχει να κάνει με υπομονή, και στρατηγική. Μην περιμένεις να διορθώσεις τη διατροφή σου, τη φυσική σου κατάσταση ή τον τρόπο που σκέφτεσαι μέσα σε μία ημέρα. Καταπιάσου με μια συνήθεια τη φορά.
  4. Γνώριζε τα οφέλη. Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου ποια είναι τα οφέλη της αλλαγής που θέλεις να κάνεις. Αν μια αλλαγή σου φαίνεται εντάξει από την πλευρά της λογικής, αλλά δεν τη νιώθεις και τόσο εντάξει εσύ, δεν πρόκειται να κρατήσει. Τα συναισθήματα έχουν περισσότερη δύναμη απ’ όσο νομίζουμε πολλοί από εμάς.
  5. Γράψ’ το. Ο Winston Churchill είχε πει “Τα σχέδια είναι άχρηστα, όμως ο προγραμματισμός είναι ανεκτίμητος”. Γράφοντας τις υποχρεώσεις σου και τις δεσμεύσεις σου, θα έχεις μια καθαρή εικόνα αυτού που επιθυμείς, καθώς και του πώς να το κάνεις.
  6. Οραματίσου. Οραματίσου τον εαυτό σου να κάνει τη κακή συνήθεια. Μετά οραματίσου τον εαυτό σου να βάζει στην άκρη την κακή συνήθεια και να κάνει μια εναλλακτική. Και δώσε τέλος σε αυτή την ακολουθία με μια εικόνα του εαυτού σου σε μια ιδιαίτερα θετική κατάσταση. Δες τον εαυτό σου να παίρνει ένα τσιγάρο, δες τον εαυτό σου να το σβήνει, και να αρχίζει να χτυπά ρυθμικά τα δάχτυλα. Μετά οραματίσου τον εαυτό σου να τρέχει και να αναπνέει ελεύθερα. Κάντο αυτό μερικές φορές μέχρι να πάρεις το κολάι, ώστε να μπορεί να σου βγαίνει αυτόματα, πριν αποφασίσεις να βάλεις μπρος για την εξουδετέρωση της παλιάς συνήθειας.
  7. Πες το σε ένα φίλο. Δώσε ένα πουσάρισμα στον εαυτό σου – το χρειάζεσαι! Πες σε ένα φίλο το σχέδιο σου, ώστε να είναι πιο πιθανό να προχωρήσεις την αλλαγή που δήλωσες.
  8. Κάνε το πείραμα. Δες την τρελός επιστήμων! Απλά δοκίμασε τη νέα συνήθεια να δεις πώς θα είναι, παρά να κάθεσαι και να σκέφτεσαι συνέχεια ότι μάλλον θα είναι έτσι, ή θα είναι αλλιώς κτλ. Αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις εστιασμένος στην προσπάθεια, αλλά και να δεις τα αποτελέσματα χωρίς να είσαι φουλ προκατειλημμένος.
  9. Αν δεν πετύχεις με την πρώτη… Οι περισσότερες μεγάλες επιτυχίες δεν πρόκειται να έρθουν από την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις. Κάποια πράγματα τα κατάφερα με την τρίτη, άλλα με την τέταρτη. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου αν αποτύχεις την πρώτη φορά. Απλά άλλαξε λίγο την προσέγγιση σου και ξαναπροσπάθησε.
  10. Μείνε πίσω από την γραμμήΒγες από τις επικίνδυνες ζώνες. Κράτα τον εαυτό σου έξω από καταστάσεις που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν την παλιά σου συνήθεια. Απομάκρυνε ό,τι junk food υπάρχει στο σπίτι. Μην πηγαίνεις σε μέρη που μπορεί να βγεις εκτός προϋπολογισμού. Το ξέρω ότι δεν είναι πάντα εφικτό, όμως κάνε ό,τι περνά από το χέρι σου για να αποφύγεις τον πειρασμό.
  11. Χρησιμοποίησε το «Αλλά». Αυτή είναι μια υπέροχη τεχνική για να αλλάζεις έναν αρνητικό τρόπο σκέψης. Όταν αρχίσεις να κάνεις αρνητικές σκέψεις, χρησιμοποίησε τη λέξη «αλλά» για να τις διακόψεις. «Δεν είμαι καλή σε αυτό, αλλά, αν το δουλέψω μπορεί αργότερα να είμαι καλύτερη».
  12. Σκέψου τις συνέπειες. Νιώσε τι θα συμβεί αν δεν κάνεις την αλλαγή αυτή. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να ενισχύσεις την εικόνα που θα έχουν τα αποτελέσματα έτσι και δεν κάνεις τίποτα. Να δεις που θα σε βοηθήσει να δράσεις!
  13. Βρες πρότυπα. Άρχισε να περνάς περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που ζουν όπως θέλεις να ζεις κι εσύ. Μπες σε ομάδες και βρες μέντορες που έχουν ήδη υιοθετήσει τις συνήθειες που θέλεις να βάλεις στη ζωή σου. Μπορεί η βοήθεια τους να είναι ανεκτίμητη. Μπορούν να σου δώσουν τη θετική επιρροή και την καθοδήγηση που χρειάζεσαι.
  14. Να είσαι συνεπής. Προσπάθησε να κρατάς τον έλεγχο σε όσες το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους της νέας σου συνήθειας. Αν μιλάμε για τη συνήθεια της άσκησης για παράδειγμα, για τον πρώτο μήνα, μη γυμνάζεσαι μόνο κάποιες φορές τη βδομάδα, αλλά κάθε μέρα. Κάνε ότι μπορείς για να βεβαιωθείς ότι η συνήθεια σου θα κρατήσει.
  15. Εύκολο μέχρι αηδίας! Οι συνήθειες θα πρέπει να έχουν έναν – δυο κανόνες, όχι 20. Αν το σχέδιο σου μοιάζει με την Άδεια χρήσης της Microsoft, μάλλον είναι πολύ μακρύ. Κράτα τις αλλαγές σου σε απλό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να τις τηρείς.
  16. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου. Βάλε γύρω σου υπενθυμίσεις της συνήθειας σου. Ένας από τους βασικότερους λόγους που έχω αποτύχει να αλλάξω κάποιες συνήθειες είναι η κακή μνήμη. Ξεχνάς τη μια μέρα να δοκιμάσεις τη νέα σου συνήθεια, ξεχνάς και μια δεύτερη, και βρίσκεσαι τελικά ξανά πίσω στην αρχή. Βάλε σημειώματα post-it, ειδοποιήσεις ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να μείνεις συνεπής.
  17. Δώσε κίνητρα στον εαυτό σου. Βρες τρόπους να τον παρακινείς όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Δες τα Top 20 κόλπα παρακίνησης για να πάρεις κάποιες καλές ιδέες.
  18. Σπάσε τους στόχους σου σε μικρότερους. Χρησιμοποίησε τις συνήθειες για να φτάσεις στους στόχους σου. Αν έχεις στόχο να γίνεις πλούσιος, σπάστον σε συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις – συνήθειες που στην προκειμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με την επένδυση, την ολιγάρκεια, την επιχειρηματικότητα.
  19. Μην πασχίζεις για την τελειότητα. Επικεντρώσου στις συνήθειες που είναι σημαντικές και ελαχιστοποίησε εκείνες που δεν είναι. Έχω αλλάξει πολλές μεγάλες συνήθειες, αλλά έχω μάθει κιόλας να αφήνω μικρότερα, ασήμαντα προβλήματα να υπάρχουν, που ως γνωστόν κάποιες φορές σε κάνουν να βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος.
  20. Κάντο τώρα. Περιμένεις τη ζωή? Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις πώς να αλλάξεις εκείνες τις πεισματάρες τις συνήθειες στη ζωή σου είναι η εξάσκηση. Κάνε μια αλλαγή τώρα και σε ένα μήνα μπορεί να έχεις έναν εντελώς καινούριο τρόπο ζωής.
ΠΗΓΗ:www.zenhabits.gr

Comments

Popular posts from this blog

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε... Γιατί δεν κάνετε μια Λίστα Ονομάτων για αρχή;

Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Φρόντισε ο σκοπός να είναι ο δικός σου

Αν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία, δημιούργησε την.