Αν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία, δημιούργησε την.



Είναι η Essens μια ευκαιρία ;
Μετά από χρόνια δραστηριοποίησης η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη.  ΝΑΙ!

Είναι μια ευκαιρία που πρακτικά απευθύνεται σε όλους, αλλά τελικά δεν είναι για όλους, είναι για όσους καταφέρουν να την δουν σαν ευκαιρία. 

Τα παραδείγματα των "πετυχημένων" πολλά. Άτομα που κατάφεραν να ξεκινήσουν από το μηδέν και να αλλάξουν τα δεδομένα στην ζωή τους. Ακόμα και στην περίοδο του covid πολλά άτομα επένδυσαν παραγωγικά τον χρόνο τους και εκτόξευσαν τις καριέρες τους. 

Αυτο που τελικά όμως έχει σημασία είναι καθαρά η δική μας οπτική γωνία. Το πώς αντιλαμβανόμαστε πράγματα και καταστάσεις. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους πετυχημένους από τους λιγότερο ή μη.

Η πλειοψηφία των  ανθρώπων, ακόμα και όταν έχει μια μοναδική ευκαιρία στα χέρια της, είναι  ικανη να την μετατρέψει σε σε μια συμβατική δραστηριότητα μόνο και μόνο για να αισθάνεται άνετα με τον εαυτό της

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι έλλειψη φιλοδοξίας, μια παγκόσμια ασθένεια που τείνει στις μέρες μας να χαρακτηριστεί και ως μάστιγα.

Ακόμα και στην δουλειά μας,  το πρόβλημα  δεν είναι η έλλειψη χρόνου, ή το προϊόν ή ο κύκλος ή τα παιδιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η έλλειψη φιλοδοξίας στόχων και φαντασίας. Λείπει πρακτικά η εσωτερική δύναμη που μας οδηγεί στη σκληρή δουλειά και στο να ξεπεράσουμε εμπόδια ώστε να πετύχουμε τους σκοπούς και τους στόχους μας.

Η επιτυχία όμως ποτέ δεν έρχεται τυχαία. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα ως όνειρο, ως μια φιλοδοξία και στην συνέχεια να δουλέψουμε για να την κατακτήσουμε. Και για να φτάσουμε να δουλεύουμε για την υλοποίηση της βασική προϋπόθεση ειναι να "πεισουμε " τον εαυτό μας ότι το αξίζουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς στη ζωή δεν κερδίζουμε ότι μας αξίζει αλλά ότι πιστεύουμε ότι μας αξίζει.

Η αλήθεια είναι ότι στην καθημερινότητα βομβαρδιζομαστε από μηνύματα που  είτε μας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους μας, είτε μας κάνουν να νοιωθουμε μικροί και ασήμαντοι. Επικρατεί παντού η λογική "υπάρχουν και χειρότερα" οπότε καλά είσαι. Όλο αυτό με τον καιρό δημιουργεί μια ψευδή ζώνη άνεσης που παγιδεύει τον κόσμο μέσα σε αυτή. Στόχος είναι να βγει η μέρα, να πληρωθεί ο λογαριασμός, να έχουμε τα απαραίτητα και μέχρι εκεί. Ξεχνάμε να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και σιγά σιγά η αυτεκτιμηση μας συρρικνώνεται. 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που κρατά τους συνεργάτες να κάνουν μεγάλα πράγματα. Στην ουσία η επιτυχία είναι εσωτερική υπόθεση. Και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να έχει ένας συνεργάτης.

Σίγουρα η αύξηση της φιλοδοξίας δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Αφού κάποιος συνειδητοποιήσει την απουσία της υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορεί να κάνει για να αρχίσει σιγά σιγά να την ανακτά. 

Σας παραθέτω παρακάτω μια σειρά από διαδικασίες που εμένα προσωπικά με βοήθησαν.

1. Θυμηθείτε και καταγράψτε όλες τις προσωπικες σας νίκες μέχρι σήμερα. Μικρές και μεγάλες. Μια κατάκτηση στο σχολείο, ένας διαγωνισμός που κερδίσατε, ένα άθλημα που ήσασταν καλοί, το ότι περάσατε ενδεχομένως στο πανεπιστήμιο, ότι τελειώσατε το πανεπιστήμιο κλπ. Προσπαθείστε να βιώσετε όλα εκείνα τα θετικά συναισθήματα που σας κατέκλυσαν όταν φτάσατε στον θρίαμβο. Γίνετε ξανά ένα με την επιτυχία σας.

2. Δημιουργήστε μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας . Η αρνητική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας είναι συνήθως αποτέλεσμα των λέξεων ή της στάσης των άλλων προς εσάς. Ίσως οι γονείς σας ή οι φίλοι σας να σας χαρακτήρισαν άχρηστους, ανόητους ή τεμπέληδες. Αυτές οι φράσεις έχουν κολλήσει στο μυαλό σας όλα αυτά τα χρόνια, και φτάσανε να αποτελούν πεποίθηση σας. Κυρίαρχοι όμως των σκέψεων σας είστε εσείς. Όταν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας έρχεται, αντικαταστήστε την με μια θετική επιβεβαίωση. Σταματήστε να λέτε, "Δεν είμαι αρκετά καλός" και αντικαταστήστε τη σκέψη με "Είμαι τουλάχιστον τόσο καλός για να πετύχω.

3. Κάντε παρέα με φιλόδοξους και πετυχημένους ανθρώπους. Ο Ωνάσης έλεγε: αν κάνεις παρέα με εφοπλιστές θα αγοράσεις πλοία, αν κάνεις παρέα με βοσκούς θα αγοράσεις πρόβατα.  Το ίδιο ισχύει αν κάνεις παρέα με άτομα που δεν έχουν φιλοδοξίες ή κάτι να τους εμπνέει. Ξεκινήστε λοιπόν να συναναστρέφεστε με που αγωνίζονται και καταφέρνουν να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή.

4. Ξεκινήστε να διαβάζετε. Το σωστό θα ήταν κλείστε την τηλεόραση. Δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει. Αντικατάστησε την με ένα καλό βιβλίο. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης ή όχι. Αν θα μπορούσα να προτείνω ένα βιβλίο πάντως που το θεωρώ must είναι το "Γίνεται πλούσιοι με την δύναμη της σκέψης" του Napoleon Hill .

Η όλη διαδικασία εξέλιξης και αυτοβελτίωσης είναι το μεγαλύτερο κέρδος που είχα από την Essens και τελικά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η Essens δεν είναι απλά μια ευκαιρία για οικονομική ανεξαρτησία. Είναι η ευκαιρία να παλέψεις με τον εαυτό σου και να κάνεις το βήμα παραπέρα. 

Αλέξανδρος Κατσαμπεκης
(+30)6907880188
akatsampekis@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε... Γιατί δεν κάνετε μια Λίστα Ονομάτων για αρχή;

Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Φρόντισε ο σκοπός να είναι ο δικός σου