Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Φρόντισε ο σκοπός να είναι ο δικός σου



Φαντάσου ότι έχεις ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, ας πούμε το FIFA ή ξεκινάς να μαθαίνεις κιθάρα, καλύτερος πότε γίνεσαι, όταν διαβάζεις τις οδηγίες και ξεκινάς  παίζεις στο εύκολο επίπεδο, ή όταν το βάζεις στο hard level παίζεις , παίζεις συνεχώς αδιαφορώντας αν χάνεις μέχρι να μάθεις;

Η απαντηση είναι προφανής, στην δεύτερη περίπτωση. Έτσι είναι και σε κάθε παιχνίδι, έτσι γίνεται σε κάθε ικανότητα που θέλεις να αναπτύξεις, έτσι γίνεται σε κάθε τεχνη που θέλεις να μάθεις,  έτσι είναι και στην δουλειά μας.

Αν κάνεις εξάσκηση γίνεσαι καλύτερος, αν όχι απλά δεν μαθαίνεις. Επίσης, αν κάνεις εξάσκηση συνέχεια στα εύκολα, πρακτικά δεν θα μάθεις ποτέ. Αν όμως το "παιχνίδι" το παίζεις στο "hard level" κάθε στιγμή που περνάει θα είναι και μια καινούργια εμπειρία,
  Πάντα κάτι θα μαθαίνεις που θα σε κάνει καλύτερο.

Δεν είναι όμως οξύμωρο, ότι ενώ γνωρίζουμε το προφανές, σπάνια προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί πολλές φορές και καταλήγω ότι αυτό μας συμβαίνει γιατί πρακτικά δεν είμαστε ξεκάθαροι τι πραγματικά θέλουμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, δεν ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε και δεν έχουμε ξακάθαρη εικόνα για αυτό.

Χωρίς αυτή την ξεκάθαρη εικόνα, εύκολα αποπροσανατολιζόμαστε και επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, προτιμάμε να μένουμε στην ζώνη άνεσης μας και να κερδίζουμε στο εύκολο επίπεδο.

Όταν όμως το να μάθεις, γίνεται συνειδητά η διαδικασία που θα σε πάει στο επιθυμητό επίπεδο, τότε και η αποτυχίες γίνονται μέρος του παιχνιδιού και δεν σε στιγματίζουν. Ίσα ίσα τις χαίρεσαι, γιατί ξέρεις ότι πρακτικά σε ανεβάζουν επίπεδο.

Είναι όπως στο γυμναστήριο, γίνεσαι πρακτικά καλύτερος όταν πιέζεις τον εαυτό σου και φτάνεις την άσκηση στο σημείο που να μην την καταφέρνεις. Εκείνη η στιγμή του extra πόνου, εκείνη την στιγμή που νοιώθεις ότι δεν τα καταφερες είναι η στιγμή που σε κάνει καλύτερο. 

Αυτό που βοηθάει στο να έχουμε  έναν ξεκάθαρο στόχο, είναι να υπάρχει από πίσω ένας επίσης ξεκάθαρος σκοπός. Πχ σκοπός μου είναι η υγεία, ή ένα ωραίο σωμα, για αυτό βάζω στόχο να χάσω τοσα κιλά (ξεκάθαρος στόχος) και το μέσο είναι το γυμναστηριο.

Άρα η άσκηση είναι το μέσο  που θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου, άρα ο extra αυτός πόνος θα σε κάνει να χαρείς, γιατί πρακτικά υπηρετεί τον σκοπό σου.

Το ίδιο γίνεται και στην δουλειά μας.  Η Essens δεν είναι αυτοσκοπός . Η essens είναι ένα επιχειρηματικό  όχημα που αποδεδειγμένα μπορεί  να μας παει όπου θέλουμε αρκεί να ξέρουμε το που και το γιατί. Όταν αυτά είναι ξεκάθαρα τότε και το πώς γίνεται εύκολο. Αυτό  είναι και το μοναδικό μυστικό επιτυχίας όσων έχουν πετύχει με την Essens. Ήξεραν πού θέλουν να πάνε, συνειδητοποίησαν ότι έχουν στα χέρια τους την ευκαιρία-οχημα για να πάνε εκεί που θέλουν και ξεκίνησαν. Όταν ξέρεις πού πας σίγουρα θα φτάσεις αν δεν ξέρεις πού πας, σίγουρα θα φτάσεις κάπου αλλού.

Η πραγματική μαγεία με την Essens είναι ότι είναι κάτι δικό μας, άρα υπηρετεί τους δικούς μας σκοπούς και μας επιτρέπει να θέτουμε τους δικούς μας στόχους. Αυτό από μόνο του συνιστά ελευθερία και είναι κρίμα να το αγνοούμε επιδεικτικά.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε να δουλεύουμε ώρες σε μια δουλειά και να πετυχαίνουμε στόχους για να πάρουμε ενα μισθό υπηρετώντας τους σκοπούς κάποιου ή κάποιων άλλων και κάνοντας  τα όνειρα τους πραγματικότητα, ενώ δυσκολευόμαστε να κάνουμε το ίδιο για τον εαυτό μας;

Αυτό γίνεται γιατί υποτιμάμε τον εαυτό μας και υπερεκτιμαμε κάποιους άλλους. Έχουμε ξεχάσει να επικοινωνούμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας. Όταν δεν μιλάς με τον εαυτό σου δεν μπορείς να  ξέρεις τι πραγματικά θέλει, ούτε ποιος πραγματικά ειναι. Ξεχνάμε τα όνειρα μας και δεν μας δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούμε. Διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο να υπάρχουμε και ξεχνάμε να ζούμε. Πόσο δίκιο είναι όμως αυτό; Η απάντηση είναι προφανής. Καθόλου.

Θέλουμε λοιπόν έναν πολύ ξεκάθαρο στόχο, τον δικό μας στόχο, που θα εξυπηρετεί ένα σκοπό, τον δικό μας σκοπο, ενα σκοπό που θα τον γουστάρουμε πραγματικά και θα μας φέρει πιο κοντά στα όνειρα μας. Τότε η εξάσκηση γίνεται χαρά και η αποτυχία χανεται.
Αυτό είναι το δώρο στον εαυτό μας που πραγματικά αγαπάμε.


Αλέξανδρος Κατσαμπεκης
Σύμβουλος Ανάπτυξης

Τηλ επικοινωνίας : 6907880188

Comments

Popular posts from this blog

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε... Γιατί δεν κάνετε μια Λίστα Ονομάτων για αρχή;

Αν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία, δημιούργησε την.