Τα πραγματα ειναι απλά, ας (αν) τα κάνουμε σωστά


Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί δικτυωτές είναι ότι στηρίζουν την ανάπτυξη του δικτύου τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομαδες. Στοχεύουν δλδ σε άνεργους ή άτομα με χαμηλές ή ανύπαρκτες πωλησιακες ικανότητες και χαμηλή δυνατότητα επιρροής.
Πολλοί δικτυωτές επίσης επενδύουν στις ανασφάλειες κάποιου για να τον "πείσουν" να ξεκινήσει στην επιχείρηση τους.
Με άλλα λόγια συμπεριφέρονται στην επιχείρηση τους σαν να είναι κοινοφελές ίδρυμα και όχι επαγγελματική δραστηριοτητα με σκοπό το κέρδος. Σπαταλούν τον χρόνο τους στο να εισάγουν άτομα κατώτερα των ίδιων και σαφώς κατώτερα των περιστάσεων, με.φυσικο επακόλουθο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους να είναι πολύ κατώτερο του αναμενόμενου. Όλα.αυτα οδηγούν στην απογοήτευση και δεδομενα στο να τα παρατήσουν, έχοντας χάσει χρόνο, χρήματα και φυσικά ενέργεια.
Το χειρότερο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το δικτυακό δεν δουλεύει και γίνονται δυσφημιστές του χώρου γενικότερα.
Τα πράγματα ευτυχώς ή δυστυχώς στο δικτυακό μάρκετινγκ είναι απλά. Δεν θα πω εύκολα ή δύσκολα γιατί ευκολα ή δύσκολα τα κάνουμε εμείς.
Αν θέλουμε να πετύχουμε στην δραστηριότητα μας αυτή θα πρέπει να της συμπεριφερθουμε καταρχήν σαν επαγγελματική δραστηριότητα. Ειλικρινά, αν ήμασταν οι ΗR μιας μεγάλης πολυεθνικής , ποιους από όλους αυτούς τους υποψηφίους που προσπαθουμε να τους κάνουμε συνεργάτες, θα προσλαμβάναμε? Μάλλον κανεναν.
Τότε πως περιμένουμε να πετύχουμε?
Ένα άλλο λάθος που.κανουμε , πέρα από το ότι προσεγγίζουμε τα λάθος άτομα, είναι ότι τα προσεγγίζουμε με λάθος τρόπο. Πάμε σε ένα ραντεβού με σκοπό να τον πείσουμε να ξεκινήσει και για να το πετύχουμε αυτό, "ξεβρακωνομαστε" τελειως. "Δεν έχεις να χάσεις τίποτα", "Δεν έχεις να κάνεις τίποτα" , "όλα θα τα κάνω εγώ," θα κάθεσαι και θα κερδιζεις λεφτά", "δεν θέλει κοπο" , "δεν θέλει χρόνο" .
Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν ξέραμε ότι δεν θέλουμε όλο τον πλανήτη, αλλά ψαχνουμε 5-10 άτομα με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σαν  άνθρωποι,.όχι για να του πουλήσουμε την ιδέα μας , αλλά για να εξετάσουμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Άρα στο ραντεβού μας θέλουμε να δούμε αν μας κάνει!!!
Έχετε στο μυαλό σας ότι στην επιχείρηση αυτή επενδύετε τον χρόνο σας και όταν λέμε χρονο, εννοούμε ζωή. Είναι ίσως ότι πολυτιμότερο έχουμε. Ας φροντίσουμε τον χρόνο μας να τον επενδύσουμε.στα σωστά άτομα που θα μας πάνε μπροστά.
Τα.πραγματα ειναι απλά, αν τα κάνουμε σωστά. Τότε όλα γινονται εύκολα!


Αλεξανδρος Κατσαμπεκης

akatsampekis@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε... Γιατί δεν κάνετε μια Λίστα Ονομάτων για αρχή;

Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Φρόντισε ο σκοπός να είναι ο δικός σου

Αν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία, δημιούργησε την.